Hur man sparar både pengar och miljö

Numera är det nästan ofrånkomligt. Hela konceptet hållbarhet, är med goda skäl ett glödhett ämne. Vi är alla oroade av den påverkan vi har på miljön och vår planets framtid. Lyckligtvis kan vi alla hjälpa till med att bidra till förbättringar. Något som också kan vara oerhört roligt!

Som vi alla vet påverkas miljön negativt av den globala matkonsumtionen, och genererar enorma mängder av icke-återvinningsbar plast. Ett sätt att minska vårt ekologiska fotspår och uppnå ökad hållbarhet är genom att odla vår egen mat i vår trädgård eller på vår balkong. Fortsätt läs, även om du aldrig övervägt detta tidigare. Du kommer bli förvånad av vad som är möjligt!

All denna plast...

Om vi tittar på vårt eget hushåll inser vi snabbt att vi förbrukar mängder av icke-återvinningsbar plast. Vi förbrukar badrumsprodukter, hushållsprodukter och andra plastprodukter som ständigt måste ersättas, men vi förbrukar också väldigt mycket köksavfall. Ofta säljs t.ex. frukt och grönt med onödigt mycket plastförpackning.

Efter att ha utfört en undersökning bland våra kollegor visar det sig att vi årligen förbrukar cirka 10 kg plast per person. Det innebär att Sveriges 10 miljoner invånare årligen förbrukar 100 miljoner kg plast. Vi vill hjälpa dig att minska ditt fotavtryck av plastavfall, samtidigt som du ska ha roligt och spara pengar!

Finns det något jag kan göra?

 

Väldigt många plastprodukter som används i ditt kök kan också användas i andra sammanhang och förlänga sin livscykel. Många sorters grönsaker kan enkelt odlas i gamla plastburkar. De tar väldigt lite plats, men förser dig med nyskördade utsökta grönsaker varje dag! Några grönsaker som lämpar sig väl för odling i hemmet är rödbetor, morötter, bönor, örter, ärtor, potatis, rädisor, chili, peppar, sallad, salladslök och tomater.

Nu är det dags att vända blicken mot ditt kök, gå igenom ditt köksavfall och se om det finns några gamla plast- eller metallburkar som går att återanvända som blomkrukor på ett soligt fönsterbleck. Eller kanske en vertikal trädgård, helt tillverkad av gamla plastflaskor! Låt fantasin flöda, och ge gammalt avfall en ny chans till ett nytt liv!

Vet du om att all kompostering endast behöver tre grundläggande beståndsdelar? Du behöver 'brunt' som innefattar gamla löv, grenar och kvistar. Därefter behöver du 'grönt' som innefattar gräsklipp, frukt- och grönsaksavfall och kaffesump. Slutligen tillsätter du lite vatten och så har du nu skapat din egen kompost i hemmet!

Så länge som de tre beståndsdelarna tillåts samexistera i balans med varandra, har du en förstklassig kompost! Så nästa gång du hittar gamla matrester i kylskåpet vet du vad du ska göra, istället för att slänga det i soporna. Kompostering minskar behovet av kemiska gödningsmedel, reducerar metanutsläpp och reducerar ditt koldioxidavtryck.

Utöver detta, finns flera andra återvinningsmöjligheter i ditt kök. Det finns många örter och grönsaker som är lätta att odla direkt från matrester. Sallad, selleri, citrongräs, sötpotatis, ingefära, lök och vitlök är bara några som belönar dig med riklig återväxt om de planteras. Det är kul att utföra och bra för miljön, samtidigt som du sparar pengar!

En nybörjarguide till att odla örter och växter

 

Så du beslutat dig för att skaffa gröna fingrar, rädda planeten och minska ditt klimatavtryck. Vad bör du tänka på när du odlar dina första örter och grönsaker? Här följer några tips värda att lägga på minnet.

Välj ut en plats som får mycket solljus.

Näringsrik jord är väldigt viktigt. Använd gärna hemmagjord kompost, välkomposterad naturgödsel, och organiskt gödningsmedel.

Undvik alltför stora projekt i början. Odla hellre i liten skala de första åren så du först lär dig skötsel av plantor i mindre krukor innan du odlar i större skala.

Det låter kanske motsägelsefullt, men du vill att insekter som nyckelpigor, bin och fjärilar besöker dina grödor! Du attraherar dem enkelt till dina odlingar genom att plantera insektsvänliga plantor som Söt alyssum, Zinnia, Cosmos och Solroser mellan dina örter och växter.

Bevattning är nyckeln. Det låter kanske självklart men det är viktigt att du lär dig bevattna dina plantor på rätt sätt. Nygrodda skott kräver rikligt med vatten och vill inte torka ut, medan mer etablerade plantor mår bra av 8 till 9 centimeter vatten i veckan. Plantornas törst påverkas mycket av dagstemperaturen, där varma dagar resulterar i törstiga växter.

 

 

Du och ditt ekologiska fotavtryck

 

Som vi redan konstaterat är det inte bara roligt att odla sina egna grönsaker, men bidrar också positivt till miljön och din plånboks välmående. Nu är det dags att titta närmare på just detta.

Exempelvis, visste du om att tre familjemedlemmar i genomsnitt konsumerar 1200 kg mat om året vilket motsvarar en lätt lastbil fullastad med mat? En fullastad lätt lastbil genererar 150 gram koldioxidutsläpp per kilometer. Det innebär 150 kg co2 per 1000 km! För att sätta det i perspektiv motsvarar det samma mängd koldioxidutsläpp som ett passagerarflyg efter tre timmars flygresa. Sammanlagt genererar vägtransport 72% av all CO2-utsläpp för transport i EU.

För att odla en större mängd mat behöver du faktiskt inte så mycket utrymme. En 252 kvadratmeter stor trädgård är tillräckligt för att odla 1200 kg örter och grönsaker för tre personer. Tänk dig alla kreativa måltider du kan tillaga till dig och din familj! Om du är en stolt ägare av en mysig liten balkong, låter 252 m2 kanske aningen långsökt. Men oroa dig inte, det finns massvis av örter och grönsaker som inte kräver särskilt mycket utrymme.

De är just här som det roliga börjar när du får inblick i hur mycket pengar som du faktiskt kan spara. Vi har redan gjord det jobbet åt dig med några relevanta uträkningar. Vi har också valt ut tio olika örter och grönsaker såsom: körsbärstomater, hokkaido-pumpa, morötter, grönsallad, lök, vitlök, selleri, basilika, dill och grönkål.

 

För att få resultaten med alla örter och grönsaker ovan har vi använt oss av en smart trädgårdskalkylator. Utifrån dessa resultat har vi sedan jämfört mängden grönsaker i vikt, och jämfört örter per portion, enligt den standard som används av organiska matvarubutiker.

 

En familj på tre personer som odlar dessa tio grönsaker för egen konsumtion mellan vår och höst, kan spara hela 9800 kr.

 

Det är inte bara kul och hälsosamt att odla sina egna grödor, det ger dig dessutom mer pengar i plånboken som du kan spendera på andra aktiviteter än i mataffären!

Och då kan du skörda det du sått

 

Människorna från Krautkopf.de är väl medvetna om detta koncept när de odlar sina egna grönsaker för att sedan tillaga dem efter läckra recept. De har expertis inom odling, trädgård, matlagning med minskat avfall och genomående hållbar livsstil, samt en fin hemsida som grädden på moset.

 

Några bra och insiktsfulla tips för hållbar odling?

 

Att börja med en hållbar livsstil är ett bra och fint initiativ som kan förverkligas på många olika sätt. Några av de tips för hållbar odling som du har fått ta del av visar hur enkelt det är att själv genomföra. Ett bra första steg för en hållbar trädgård är att primärt odla lokala örter och grönsaker som hör hemma i vårt eget klimat för bästa resutat. Det bidrar med bättre naturligt skydd mot skadedjur och minskar därmed också behovet av bekämpningsmedel.

 

Finns det andra sätt att bidra med ökad hållbarhet vid odling?

 

Nästan allt som har med trädgård och odling att göra går att utföra med hållbarhet i fokus. Exempelvis kan växtnäring produceras 100% naturligt. Oavsett hur stor trädgård eller balkong du har, bör du så frön med tillräckligt mycket mellanrum. På så sätt kan insekter och andra välkomna småkryp enkelt besöka dina plantor och göra nytta.

Vad är viktigt att ha i åtanke när man börjar med en grönsaksträdgård?

 

För en hållbar och biologisk trädgård är det vanligt att framåt hösten skörda plantor på frön, som du sår nästkommande vår, och därmed upprätthåller en hållbar livscykel. Dina växter kommer med tiden att anpassa sig alltmer till din trädgård och känna sig som hemma där du planterat dem.

Finns det något mer att tillägga om kompostering?

 

Sist men inte minst, dina gröna fingrars kära vän, komposten! Av bekvämlighet är det smart att inte placera komposten alltför långt ifrån ditt hus och trädgård. Ett tips är att ha komposten på en öppen markyta eftersom en fördämning av vatten måste undvikas till varje pris. Har du en plats i halvskugga är det en mycket bra utgångspunkt. Gärna under ett träd som hjälper till att motverka vattensamlingar.

 

Ett av recepten från kraut-kopf.de som kan tillagas med hemmaodlade grönsaker och örter är grönsakspizza med frön.

Pizza recept för 6-8 slicar

 

Låt dig inspireras av att garnera pizzan med allt som sommaren har att erbjuda, inte minst alla örter.

Kanske potatis, shalottenlök och rosmarin?

Varför inte körsbärstomater, oliver, buffelmozzarella och basilika?

 

Vi har också provat en jättegod version med grillad eggplanta, zucchini, champinjoner, kronärtskocka, tomater och oliver.

Pizza kan även tillagas helt utan ost som veganpizza och smaka fantastiskt.

Lös upp jästen i en stor skål med vatten. Mal ner solrosfrön och pumpakärnor tills de blir som mjöl, blanda sedan med fullkornsmjöl, salt och olivolja tills du har en smidig deg. Du kan alltid anpassa andelarna vatten och mjöl individuellt.

Är degen för kladdig tillsätt lite mer mjöl, och är degen för hård tillsätt en skvätt vatten. Det är viktigt att du knådar degen i minst 5 minuter. Täck sedan degen med en fuktig handduk och låt den jäsa i ett varmt rum tills degen har svällt upp, i cirka 30 minuter.

 

Hacka vitlöken och blanda med passerade tomater för pizzasåsen. Smaksätt med salt och peppar. Forma pizzadegen i mindre klumpar, kavla ut och garnera med grönsaker.

Grädda pizzan i 250°C i 10-15 minuter i mitten av ugnen.

 

Träffa våra experter

Krautkopf består av två bloggare, Susann och Yannic som har fotografi, matlagning och trädgård som sina stora intressen som de skriver och delar med sig om. Deras bloggsida kraut-kopf.de/ är en hemvist för inspiration och kreativitet, där de delar med sig av livet, lycka, kärlek och en hållbar livsstil.